Op je werk praten over een psychische kwetsbaarheid is geen vanzelfsprekendheid. Je wil je eerst veilig voelen om erover te gaan praten. Twee belangrijke ingrediënten voor veiligheid zijn wederkerigheid en gelijkwaardigheid. Openheid, veiligheid, wederkerig, gelijkwaardig. Het kan, maar iedereen zal hieraan zijn/haar steentje moeten bijdragen. Helaas is niet iedereen hier evengoed voor toegerust. Dat heeft verschillende redenen; kennis, kunde, kwaliteiten en talenten, biologie/fysiek en milieu.

Waarom is het belangrijk? De kwaliteit van oplossingen die je als bedrijf kan bieden zal toenemen als een probleem van meerdere kanten wordt bekeken. Hier heb je verschillende mensen en meningen voor nodig…..

Veiligheid op het werk is nodig om een omgeving te bieden waarin een gesprek op gang kan komen over jouw kwetsbaarheid. Openheid hieromtrent zal vooroordelen (stigma) wegnemen en zal het zelfbeeld (zelfstigma) doen toenemen. Openheid is dus belangrijk! Echter, daar moet je aan toe zijn. Op een gegeven moment heb je een aantal stappen in je herstelproces gezet en weet je wat je nodig hebt en weet je wat je kan. Maar hoe doe je dat? En ook; ‘Wanneer doe je dat?’ Het is voor velen moeilijk om te doen, de behoefte om het te gaan doen wordt ook bij velen gevoeld…. Wat houdt ons tegen? De onzichtbaarheid? Gevoeligheden bij jezelf en de ander? Vooroordelen?

Ben jij meer bezig met het bieden van een veilige omgeving of ben je juist iemand die veiligheid om open te worden zoekt… dan kan ‘Vier de verschillen’ je helpen. Vier de Verschillen kan helpen bij het ombuigen van een reactie als: ‘Iedereen is anders’ of ‘iedereen heeft wel wat’ naar een reactie als: “…. wat kan ik doen om je beter in staat te stellen om je werk goed te doen?’ Wil je weten hoe we dat doen bel ons dan ff!!