Ik heb sinds 2 maanden een hernia. Er is een zenuw beknelt onder in mijn rug waardoor ik pijn heb in mijn rechterbeen. De pijn is redelijk onder controle met paracetamol en morfine. Staan en lopen gaan niet zo goed en werken ook niet. Veel tijd om stil te staan bij mezelf en bij Vier de verschillen.

Vier de verschillen is de beweging en onderneming die ik met Jan Anne Kalkhoven ben gestart naar meer openheid over psychische kwetsbaarheid op de werkvloer. Waarom zit ik met mijn hart hierin? Waarom vind ik het vieren van verschillen belangrijk?

Ik ben niet gediagnosticeerd met een psychisch verschil. Ik ben wel gevoelig. Dit uit zich bij mij er onder andere in dat emoties van anderen hard binnenkomen. Het duurde bijvoorbeeld een week om bij te komen van een manager die boos werd op ons team in een vergadering. Voelde me knock out geslagen. Een psychische kwetsbaarheid? Eentje zonder stempel? Ligt hier de aanleiding voor mij om me zo verbonden te voelen met deze beweging?

Ik geloof erin dat we allemaal heel mooi zijn van binnen. En als we moeite doen om dat te zien, bij onszelf en bij de ander, komt dit steeds meer naar buiten. Openheid helpt daarbij. Echt luisteren, echt zien ook. Ik begon met Jan Anne omdat hij me vroeg en het onderwerp me aansprak en vooral omdat hij me raakte met zijn openheid. Ik ga door omdat ik door Vier de verschillen steeds weer wordt geraakt door de mooie mensen die we ontmoeten. Die opstaan en zich openen. Vier de verschillen helpt me om zelf steeds meer open te worden. Ik voel meer verbinding met mezelf en met mijn omgeving.

Een hernia zou je een verschil kunnen noemen. Ben (meestal) dankbaar dat ik dit heb. Het geeft me ruimte om naar binnen te gaan. Wat is de oorzaak en hoe kan ik voorkomen dat het weer gebeurt. Ben in een soort stress stand gekomen en lukte me niet om daar weer uit te komen. Voel dat ik nu weer tot ontspanning kom en vanuit Zijn over een tijdje weer kan Doen.

Gelukkig gaat Vier de verschillen gewoon door. Bij de Belastingdienst is een steeds groter wordende actieve groep de olievlek aan het verspreiden. En Jan Anne houdt het bedrijf op de rails met onder andere een workshop voor managers bij de gemeente Amsterdam samen met Brigitte. Heb ik nog even de tijd om mijn verschil te vieren.